Все по-студени и дъждовни ще бъдат следващите 10 години

34

През близките 10 години климатът най-вероятно ще бъде вълнообразен, с чести смени на по-високи и по-ниски температури, пише „Российская газета“, като цитира директорът на Хидрометеоцентъра на Русия Роман Вилфанд, който отговаря на въпрос за аномалиите в Централна Русия и дали изобщо ще има лято тази година.

„В климатичните характеристики сега преобладава променливостта. Климатолозите обясняват това с глобалното затопляне. На първо място се затоплят високите ширини и се смалява разликата между температурите на екватора и на полюсите. Обикновено ни се струва, че ако има глобално затопляне, то температурата на въздуха навсякъде се повишава. Но това изобщо не е така, а възникват други процеси – именно тези вълнообразни промени“, обяснява Роман Вилфанд.

Според главния синоптик на Русия, ако досега е преобладавал западно-източният пренос на въздушни маси, то сега е настъпила такава циркулация на въздуха, че много често започват да духат студени арктически ветрове. И тази ситуация за съжаление ще се повтаря през следващите 10 години. „Нормалните средни температури ще стават все по-малко, а редуване на дъждовни и сухи периоди – все по-често. Възможни са също така аномално топли зими, както и сняг през лятото“, допълва Вилфанд.