Българите в чужбина изпращат все по-малко пари у нас

20

През миналата година българите, работещи в чужбина, са върнали в страната почти 1.7 млрд. долара, което се равнява на 3.1% от БВП.

Темпът на растеж на тази средства за 2007 г.- 2016 г. е отрицателен -1.5%.. В същото време за миналата година румънците са изпратили 3.514 млрд. долара в родината си. Това е 1.7% от БВП. Темпът на растеж обаче е положителен 116.3%. Това сочи доклад, разпространен от Международния фонд за земеделско развитие (IFAD), пише Блиц.

Общата сума, която мигрантите са връщали към родните си места през 2016г. възлиза на 445 млрд. долара. Най-зависимата от парите на емигрантите си страна в Източна Европа е Молдова – през миналата година върнатите 1.444 млрд. долара са се равнявали на 23.5% от БВП.

Значителните 6.5% от БВП на Украйна са представлявали и 6.161 млрд. долара от работещите в чужбина. Общите доходи на мигрантите работници се оценяват на 3 трилиона долара годишно, като почти 85 процента от тях остават в страната, където са изработени. Парите, които пращат мигрантите в родните си страни, средно възлизат на под един процент от брутния вътрешен продукт на държавата, в която работят. Семействата получават средно от чужбина 200 долара месечно, което е 60 процента от доходите на домакинството. Все пак те се използват за храна и за подобряване на социалния статус.