Боя добива водород от въздуха (ВИДЕО)

102

Водородът се смята за ключова част от нашето чисто енергийно бъдеще, но още по-добре ще е водородът да бъде произведен чрез силата на слънцето, а не от електроенергията от мрежата, пише „Монитор“.

Учени от Австралия са направили обещаващ пробив, разработвайки „слънчева боя”, която може да произвежда водород от влагата във въздуха.

Водородният газ има голям потенциал като източник на устойчиво гориво, тъй като той изгаря чисто и произвежда само вода като остатъчен продукт. Водородът може да се използва в горивни клетки, както и в други области, ако можем да изработим начин за безопасното му съхранение. Но най-голямото предизвикателство, когато става въпрос за водород, е производството му, като по-голямата част от него идва от изкопаеми горива.

Водородът често се добива чрез използването на електричество за разделяне на молекулите на водата на водород и кислород. В зависимост това, от къде идва електроенергията, се определя като възобновяем източник на гориво. Това е вдъхновило множество научни усилия за извличане на газ чрез слънчева енергия.

Учените от университета RMIT в Австралия са разработили това, което описват като слънчева боя, която може да генерира водород, благодарение на ново разработено съединение, подобно на силикагел, който има пакетчетата, които поддържат обувките сухи като абсорбирт на влагата.

Наречен синтетичен молибден сулфид, това съединение има едно основно предимство пред силикагел, че действа като полупроводник, предизвиквайки разделянето на водните атоми на водород и кислород. Екипът след това установил, че смесването на това съединение с частици от титанов оксид може да бъде част от абсорбираща слънцето и генерираща водород боя.
”Титановият оксид е белият пигмент, който вече се използва в боите, което означава, че простото добавяне на новия материал може да превърне тухлената стена в средство за добив на енергия и производство на гориво”, казва водещият изследовател д-р Торбен Данеке. „Нашата нова разработка има много предимства. Няма нужда от чиста или филтрирана вода за захранване на системата. На всякъде, където има водни пари във въздуха, дори в райони далеч от вода, може да се произвежда гориво.”

Изследването на екипа не разглежда начини за съхранение на водорода, което е много трудно поради невероятно малките и леки молекули, които съставят газа. Всъщност самото съхранение на водород е отделна област на научни изследвания, голяма част от които се съсредоточават върху създаването на компактни системи за съхранение в автомобили, като напредъка при материалите би помогнал за изграждането на инфраструктура за пренос на водород.