Чудотворната икона на Богородица „Достойно есть“ се мести в София

142

В навечерието на празника на Богородичната икона „Достойно есть“ с благословението на Негово светейшество Неофит, Софийски митрополит и Български патриарх на 10 юни 2017 г. (събота) в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде отслужена празнична вечерна служба, през време на която ще се извърши тържествена интронизация на чудотворната Богородична икона „Достойно есть“, доскоро намираща се в Бухово, съобщават от Светия синод.

След интронизацията на иконата в чина на вечерната служба ще бъде отслужен Акатист пред Божията майка за изпросване на благодатното й застъпничество над всички православни християни. На следващия ден – Неделята на всички светии, пред тази светиня ще бъде отслужена тържествена света Литургия.

От този ден насетне с благословението на Негово светейшество иконата ще остане в храм „Св. св. Кирил и Методий“ за вечно съхранение и поклонение, като през всеки петъчен ден през годината от 16,30 ч. ще бъде отслужвана вечерна служба с Акатист към „Пресв. Богородица-Достойно есть”.

Църковното настоятелство към храм „Св. св. Кирил и Методий“, воглаве с неговия предстоятел ставрофорен свещеноиконом Александър Величков, кани всички православни християни молитвено да съучастват в тържествените богослужби, за да можем всички с едно сърце и една уста да посрещнем Божията майка, благодатно присъстваща в своята икона „Достойно есть”.