Консерваторите на Тереза Мей водят лейбъристите на парламентарните избори във Великобритания

44

Великобритания гласува на парламентарни избори. Близо 47 милиона жители на страната решават кой ще управлява Обединеното кралство в следващите пет години, предаде NOVA.

Към 19.00 ч. българско време данните от екзит пола сочат, че консерваторите на премиера Тереза Мей имат преднина от около 10% пред основните си опоненти – лейбъристите.

Интересно е и какво ще се случи с либерал-демократите, които ще играят ключова роля, ако никоя от другите две партии не спечели мнозинство в следващия парламент.

До скоро мнозина смятаха, че най-големият залог около вота ще бъде излизането на Великобритания от Европейския съюз. Основна тема обаче се оказаха социалната справедливост и сигурността.

„Докато се подготвяме за правителството, вече можем да кажем, че променихме дебата и дадохме надежда на хората. Надежда, че нещата не трябва да са, както сега. Неравенството може и трябва да бъде преборено”, категоричен бе лидерът на лейбъристите Джереми Корбин.

От своя страна лидерът на Консервативната партия Тереза Мей завърши кампанията си като се опита да върне фокуса върху Brexit. Тя предупреди избирателите, че всякакъв друг резултат, освен категорична победа на консерваторите, ще отслаби Великобритания, и то в момент, когато се подготвя излизането от ЕС.

„Въпросът е на кого се доверяваме, за да имаме силно и стабилно управление, за да договорим най-доброто за Великобритания в Европа. Защото Brexit има значение! Това е основата за всичко друго”, коментира Мей.

За живеещите на Острова българи днешният вот също има голямо значение.