Кметството на Букурещ дава 2500 леи за всяко новородено

40

Кметството на Букурещ ще дава еднократна финансова помощ от 2500 леи (около 1070 лева) на родителите на всяко новородено, което проплаче в някое от родилните отделения в румънската столица, съобщава информационият сайт Зиаре.

Проектът бе одобрен на заседание на общинския съвет днес с 49 гласа „за“ и един въздържал се.

За да бъде отпусната финансовата помощ, поне един от родителите на детето трябва да има постоянен или временен адрес в Букурещ, а бебето трябва е родено в някое от родилните отделения в Букурещ.

Излагайки мотивите си за това решение общинските власти подчертаха, че според преброяване от 2011 г., осъществено от Евростат, Румъния е сред първите пет страни в ЕС с най-голям демографски спад в резултат на негативния естествен прираст и мигарцията. Също така данни на Националния статистически институт на Румъния показват, че броят на новородените, чиито родители имат адресна регистрация в Букурещ, спада.

БТА напомня, че общинските съветници одобриха на 18 май проекторешение, с което кметството дава финансова помощ от 1500 леи (642 лева) на младоженци, при условие, че това е първи брак за поне един от двамата и поне един от двамата има постоянен или временен адрес в Букурещ.