ГДБОП заловиха престъпна група, занимавала се с манипулиране на шофьорски изпити

27
Снимката е илюстративна

Операцията е проведена по образувано досъдебно производство, ръководено от Специализираната прокуратура. Подробности по разследването представиха говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев и директорът на ГДБОП гл.комисар Ивайло Спиридонов.

В хода на проведените действия от вчера до този момент са задържани 12 служители на областен отдел към Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“и двама собственици на автошколи. Операцията е реализирана след получен на 14 май сигнал за корупционна схема в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и проведена разработка на ГД „Борба с организираната престъпност“, в рамките на която е изяснено, че в агенцията действа организирана престъпна група, създадена с користна цел и извършваща престъпления по служба и пасивен и активен подкуп.

Румяна Арнаудова съобщи и механизма, по който са извършвани тези престъпления – служители, които осъществяват действия по провеждане на изпити на кандидати за шофьори, в съучастие и с помощта на собственици на автошколи, ежедневно предоставят парични средства на ръководителя си, за да могат да се приемат за достоверни данните, които се вписват от проведените изпити за преминаването на кандидатите във втората фаза, т.нар. „кормуване“.

В хода на разследването е установено, че в деня, в който бивали определени предварително дати за провеждане на изпити, се е теглeл жребий между изпитващите служители и всеки от тях получавал данните за броя на лицата и съответната автошкола, която в същия ден ще проведе изпита. Според информацията, събрана до момента, тези суми били давани от онези лица, които не притежавали в достатъчна степен знания и способност за управляване на МПС. Иван Гешев уточни, че жребият е бил манипулиран, за да може конкретният изпитващ инспектор от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ да e изпитващ за точно определени автошколи. Корупционните схеми са били с малки суми – от 50 до 100 лева, но редовни.

По този начин се е генерирала доста голяма сума на годишна база. При извършените над 36 претърсвания на адреси и обиски на лица, са открити парични средства в различни валути в размер на повече от 115 хиляди лева, като претърсванията и изземванията продължават и в момента, така че сумата, генерирана от престъпната дейност на групата, може да се увеличи.

Гешев допълни, че групата се разследва за период от януари 2016 г. до момента на задържането. Той акцентира и върху факта, че с тези си действия, задържаните държавни служители са застрашавали сигурността на останалите участници в пътното движение, защото „така на пътя попадат хора, които нямат умения да шофират моторни превозни средства“. „В този смисъл подобно престъпление е от категорията на значимите и подходихме внимателно при събирането на доказателствата“, коментира още административният ръководител на Специализираната прокуратура.

Случаят е показателен, защото поведението на пътя е в пряка зависимост от подготовката на водачите, допълни и главен комисар Ивайло Спиридонов. Той посочи, че резултатите от проведената операция са още едно доказателство за постигнатото изключително добро планиране и синхрон между ГДБОП и Специализираната прокуратура. Директорът на ГДБОП подчерта и активната помощ, оказана от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в хода на операцията.

Очаква се, че до края на срока на полицейското задържане прокуратурата да прецени на кои от лицата ще бъде повдигнато обвинение за участие в организираната престъпна група.