Роумингът няма да отпадне, променя се таксуването му

23

От 15 юни се променя таксуването на роуминга, заяви пред БНТ Веселин Божков – председател на Комисията за регулиране на съобщенията.

Роумингът няма да отпадне, нито ще бъде по-скъп, единствено става дума, че ще бъде таксуван по друг начин и ще бъде таксуван в полза на българския потребител, увери Божков.

Като европейски граждани във всяка точка на ЕС включително Лихтенщайн, Исландия и Норвегия, хората ще могат да говорят на този тарифен план и да ползват същите гласови услуги, СМС-и и пренос на данни както в България.

Новото таксуване ще бъде в рамките на лимитите на тарифния план на потребителя, ако се надхвърлят, тогава ще бъде таксуван в рамките на цените на едро установени от еврорегламента.

Гласовата услуга ще бъде 6,5 стотинки, есемесът – 2 стотинки, преносът на данни 15 лева за гигабайт.

За да няма злоупотреба, отворените планове ще бъдат лимитирани. Ако имате 30 лв. тарифен план с неограничен достъп се умножава по 2, стават 60 лв. и се делят на 15, т.е. ще имате право да ползвате 4 гигабайта.

Ако надвишите, ще плащате допълнително, но не повече от цената на едро, каза Божков. Предвижда се да бъде спазвана политиката на справедливото ползване – нямаш право да купуваш карта в други страни, ако имаш от страната, където живееш. Нямаш право да използваш карта само за роуминг или няколко последователни и да ги използваш само в роуминг, допълни председателят на КРС.