ГДБОП задържаха двама мъже, разпространители на детска порнография

41
Снимката е илюстративна

*Снимката е илюстративна

И двете операциите са проведени под наблюдението на прокуратурата

Поредните реализации по противодействие на престъпна дейност, свързана с разпространяване на видеоклипове с детска сексуална експлоатация в интернет пространството, са реализирани в София и с. Гложене, Врачанско. В хода на специализирана операция на територията на столицата на 01 юни, в дома си е задържан 31-годишният П.П.

При последвалите процесуално-следствени действия на адреса е иззет компютър, в хард диска на който били открити файлове с детска порнография и множество специализирани програми, чрез които тези материали са били обменяни с други потребители по света. По първоначални данни П.П. се е занимавал с престъпната дейност от близо четири години. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по него продължава под наблюдението на Софийска районна прокуратура.

Досъдебно производство за аналогично престъпление е образувано и срещу 28-годишен жител на с. Гложене, Врачанско. От дома му служителите на сектор „Киберпрестъпност“ в ГДБОП са иззели настолен компютър, лаптоп и две флаш памети, съдържащи файлове с материали с детска сексуална експлоатация. Назначени са експертизи, с цел доказване престъпната дейност на задържания.

Случаят е докладван на прокуратурата, образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 159, ал.4, вр. ал. 2 от Н.К. Работата на разследващите продължава под ръководството на Районна прокуратура – Козлодуй.