Атина върви към компромис с кредиторите

20

Правителството в Атина е склонно да приеме каквото и да е предложение на международните кредитори, стига то да осигури перспектива за присъединяването на Гърция към програмата за количествени облекчения на ЕЦБ за излизане на страната на пазарите, пише в. „Та неа“ в публикация, озаглавена „Мълчанието на агнетата преди компромиса“, цитирана от БТА.

Изданието твърди, че дни преди срещата на Еврогрупата на 15 юни управляващата коалиция върви към компромис и дори към приемане на отхвърляните досега от нея условия на кредиторите във връзка с дълговия проблем на Гърция.

Тази нагласа в кабинета, според вестника, е проличала и на състоялото се вчера заседание на Политическия секретарират на партията СИРИЗА.

Преди дни правителственият говорител Димитрис Дзанакопулос също увери, че Гърция е на път да подпише споразумение с кредиторите на 15 юни, въпреки досега изразяваното от нея несъгласие с тях.

Атина се нуждае от свежи пари, а също и от мерки за облекчаване на гръцкия дълг преди наближаващия краен срок за погасяване на част от задълженията на страната. През юли Гърция трябва да изплати 7 млрд. евро.

Кредиторите от еврозоната и МВФ спорят как да продължат да помагат на Гърция, която се намира в трета спасителна програма след финансовата криза през 2010 г.

МВФ оценява, че дълговото бреме е твърде тежко за Гърция и иска то да бъде облекчено, на което Германия се противопоставя, поне в краткосрочен план. Сега обаче фондът направи завой, за да не притиска Берлин по време на предизборната кампания в Германия, като неговият управляващ директор Кристин Лагард обяви, че фондът е склонен да приеме участие в гръцката програма, но без да отпуска заеми.

Разногласията между Германия и МВФ по гръцкия дълг бяха основна пречка, поради която кредиторите отказаха да отпуснат нов транш от спасителната програма на 22 май, въпреки че Гърция прие изискваната нова серия от мерки за икономии.

Сега представители на СИРИЗА искат на всяка цена да се стигне до договореност с кредиторите, дори и тя да е с цената на компромис, смята в. „Та неа“.