Частично бедствено положение заради пожара в Шишманци

19

Община Раковски обяви частично бедствено положение във връзка с пожара в с. Шишманци. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пловдив кметът на общината Павел Гуджеров.

Пожарът възникна на 2 юни в цеха за събиране на пластмасови отпадъци, разположен на територията на бившия завод за стоманолеене, в непосредствена близост до екозавода за третиране на битови отпадъци. И днес кметът Гуджеров е бил на мястото на пожара, заедно с кмета на с. Шишманци Костадин Иванов и екип на Кризисния щаб за бедствия и аварии към Общината. По думите на Гуджеров все още има малки огнища и излиза дим от мястото на пожара, но значително по-малко от предишните дни.

„Категорично заявявам, че за момента реална пряка опасност за населението няма, но за спокойствието на жителите на с. Шишманци и околните села, ще бъде изпратена мобилна група на екоинспекцията и Регионална лаборатория – Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда, която ежедневно да измерва качеството на въздуха в с.Шишманци до отменяне на частичното бедствено положение“, каза кметът.

Превантивните препоръките от РИОСВ към хората са да се избягват дейности на открито и да се затварят прозорците на жилищата в населените места на югозапад от пожара. Екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ продължават гасителните действия. В процес на изясняване са причините за избухването на огъня. Все още няма официално становище от разследващите органи.

Очаква се бедственото положение да остане до пълното овладяване на пожара и стойностите на циановодород във въздуха да паднат до стойности близки до нулата.