Пуснаха под гаранция съдията по вписванията, който бе обвинен в корупция

30

Софийският градски съд пусна под парична гаранция от 8000 лв. съдията по вписвания Йордан Раденков. Той беше арестуван по обвинения за подкупи, пише Дарик.

При акция преди два дни Йордан Раденков беше задържан с два плика с пари, в които се твърдеше, че е имало 1050 лева. В дома му пък бяха открити 35 000 лева. Искането на прокуратурата беше Раденков да бъде задържан под стража. Според обвинението той получавал редовно подкупи.

На излизане от съдебната зала днес обаче адвокатът на Раденков – Константин Симеонов заяви, че намерената сума от подкупи не е 1050 лв., каквато беше първоначалната разпространена информация, а 400 лв. общо. В единия плик е имало 150 лв., а в другия плик 250 лв. За парите, открити в дома на съдията по вписванията – 35 000 лв., пък нямало доказателства, че са от пране на пари. Тоест, второто обвинение за пране на пари на този етап не може да бъде доказано. Доказателства за него няма според съда.

Според съдия Руси Алексиев е недопустимо да се прехвърли тежестта на доказване върху арестувания, за да се докаже обвинението. Прокуратурата не е съгласна с решението на съда и обяви, че ще настоява пред Апелативния съд Раденков да остане в ареста.