ГКПП „Кулата“ с отделен кантар за празни камиони и товарни микробуси

35

От утре на ГКПП „Кулата“ ще бъде отделен кантар за обработка на празни камиони и товарни микробуси, което ще облекчи доколкото е възможно трафика. С това се ангажираха по време на срещата Агенция „Митници“ и МВР, информира БГНЕС.

„Основен проблем остава ремонтът на гръцкия пункт „Промахон“ и едва след приключването му ще могат да бъдат въведени и други мерки за облекчаване на обработката на товарните автомобили. Гранична полиция вече е набелязала такива мерки“, заяви заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев.

Агенция „Митници“ и МВР се обединиха около тезата, че засиленият контрол по границите е изключително важен и нивото му не бива да се снижава, защото контрабандата и сивият сектор рефликтират и върху легалния бизнес.

„Междинната полоса между „Промахон“ и „Кулата“ е празна, което означава, че ние веднага обработваме превозните средства, които постъпват от към гръцка страна“, обясни директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов и допълни, че всички кантари на пункта са в изправност и работят.

„Ние залагаме на подобни срещи, защото всичко, което сме постигнали, е чрез диалог. Затварянето на гранични пунктове не е приемлива форма на протест, тъй като отново води до излишен престой на шофьорите по границите“, заявиха от Съюза на международните превозвачи.