Регистрираха 82 нови случая на заразени с вируса на СПИН у нас

33

Осемдесет и два нови случая са регистрирани с ХИВ-вируса, който причинява болестта СПИН от началото на годината до сега, съобщиха от Министерството на здравеопазването, цитирани от „Монитор“.

С тях общо инфектираните в страната стават 2 556. Към 30 април в специализираните сектори на болниците се проследяват 1212 души с ХИВ, като 1060 от тях са на съвременно антиретровирусно лечение.

Министерство на здравеопазването ежегодно осигурява финансови средства за закупуването на антиретровирусни лекарства за лечение на пациентите с инфекцията. Починалите от болестта СПИН през 2016 г. са 22 лица, а от 1986 г. до началото на тази броят на починалите е малко над 1000.

На 21 май тази година, по повод Деня за съпричастност, доброволци от Софийския клуб на обучители на връстници „С.У.П.Е.Р“ организират АНТИСПИН-кампания, на която ще информират младите хора за ХИВ-инфекцията и ще популяризират услугите за анонимно и безплатно изследване за вируса. Кампанията ще се проведе в Борисовата градина от 16 до 20 часа, като между 16.00 и 18.00 часа младежите ще раздават информационни материали и презервативи, а между 18.00 и 20.00 часа на Лятната сцена в Борисова градина, с участие на млади изпълнители, ще организират концерт в знак на съпричастност със засегнатите от ХИВ. В края на концерта доброволци и граждани ще запалят и подредят свещи под формата на червена панделка.