Бившият областен управител на Варна разкри злоупотреби за над 500 хил. лева

97

Разкрития за злоупотреби, ощетили държавната хазна с над 500 хил. лева, е направил вече бившият областен управител Тодор Йотов. В часа, в който Министерски съвет гласува връщането на Стоян Пасев като областен управител на Варна, Йотов направи отчет за дейността си пред медии, пише Moreto.net.

Йотов обясни, че се е натъкнал на редица нередности, които са установени с факти, докладвани на съда и прокуратурата и за които има образувани досъдебни производства. Установил е злоупотреба с ползването на служебни автомобили. Зареждани са с нерегламентирани горива. Областна администрация разполага с дизелови превозни средства, а в рамките на изминалата година има зареждания в порядъка на 2000 литра газ при положение, че колите нямат газови уредби.

Не рядко служебни автомобили са ползвани без да има командировани служители. В дните около Нова година служители на Областна администрация са зареждали във Велинград. Такива зареждания има в цялата страна. Резултатите от проверката са предадени на Окръжна прокуратура.

Установено е още, че един от служебните автомобили е претърпял много тежка катастрофа, но доклад за случилото се от страна на водача няма. Превозното средство на практика е негодно за употреба. Никъде не е отразено, че колата е оставена на частен паркинг в града. След като е установено, че тече проверка, е преместенa в община Девня с обяснението, че е предоставенa за заемно ползване, посочи Йотов.

Водачът на автомобила твърди, че има акт за произшествието, но отказва да го предостави. Той е вече бивш служител в Областна администрация. По думите на Йотов мъжът е част от редица други установени нарушения.

Бившият областен управител разказа, че са установени периодични плащания от страна на Областна администрация на три частни фирми, които са на същия служител от държавната структура, заемал едновременно длъжност на шофьор и на юрист. Сумите са превеждани от счетоводителка в Областна управа, която е бивша жена на шофьора и чиято майка е управител на въпросните фирми.

Йотов посочи, че след като въпросният служител разбрал за проучването на фирмите му, започнал да отправя заплахи за физическа саморазправа. В резултат областният подал сигнал до полицията, при което мъжът бил задържан в Първо районно, а по случая е образувано досъдебно производство. Случката се е разиграла преди около 40 дни, когато шофьорът и още няколко служители на администрацията бяха освободени от длъжност.

Нередностите около разплащанията с фирмите са докладвани на Комисията за установяване на конфликт на интереси.

„След този сигнал цялото счетоводство от трима служители се разболя. И към момента все още са болни, но другата седмица сигурно рязко ще оздравеят.“, пошегува се Йотов.

Установени са и нарушения за продажба на държавни имоти без обявяване на търг. На този принцип е извършена сделка с жилището, обитавано от една от вече бившите служителки на администрацията. Тя го е продала на свой колега юрист от Силистра.