Христос Воскресе!

416

В християнската религия на Великден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. 

Възкресение Христово е най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. На Великден е първото хоро, което се играе след Сирни Заговезни.

При обявяването на Възкресението свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си.

Седмицата от Цветница до Великден има особено значение в православния празничен цикъл и се нарича Страстна седмица, означаваща страдание. Нарича се още и Велика седмица. Това са последните дни от земния живот на Исус.

Седмицата след великия ден се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание.

Характерни за Великден са и козунаците. У нас козунаците се приготвят след 1920 г. и то първо в градовете. На празничната трапеза присъства след дългия пост и агнешкото месо.

Вековна традиция за празника е на трапезата да присъстват боядисаните яйца. За първи път с боядисани яйца се чукат в нощта след Възкресение Христово.

Според народните предания червените яйца са камъчета зад кръста, които са обагрени от кръвта на Исус Христос, а козунакът е символ на агнеца божий – Христос.Червеният цвят е символ както на христовата кръв, така и на зараждащия се живот, обновлението и плодородието. Чието яйце остане здраво, той ще бъде жив и здрав през цялата година.