Ердоган се закани – докато е на власт, няма да върне в Германия задържания журналист от „Ди Велт“

36

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган увери, че задържаният по подозрение за тероризъм кореспондент на вестник „Ди Велт“ Дениз Юджел няма да бъде екстрадиран в Германия, докато той е на власт, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитирани от „Фокус“.
Съответното изказване президентът направи пред телевизионния канал TGRT, мотивирайки решението си с факта, че Берлин също отказва да екстрадира турски граждани.
Юджел, първият чуждестранен журналист, задържан след опита за държавен преврат в Турция, е в предварителния арест от 14 февруари. По данни на турската полицията Юджел е разследван за членство в терористична организация, екстремистка пропаганда и злоупотреба с данни.
Турското законодателство предвижда възможната присъда за терористична пропаганда от една до пет години затвор, наказанието за противодържавна дейност, според наказателен кодекс, е от една до три години. Но преди да бъде освободен или да се стигне до процес може да изминат до пет години, в които да се изясни въпросът за вината. Юджел, който има двойно гражданство – турско и германско – сега е третиран от властите в Турция като роден журналист.