Безбожие навръх Великден! Оскверниха параклиса „Свети Иван Рилски“

65

Параклисът-пазител на Карлово „Свети Иван Рилски“ и големият метален кръст край него, който даде име на местността, са били нападнати от вандали. Разбита на парчета е Йерусалимската иконата на Божията майка, поставена в рамка под стъкло в основата на големия християнски кръст, съобщава „Марица“.

Българският трибагреник, вдигнат на пилон край параклиса е бил смъкнат, поруган и захвърлен. Иконите и свещите вътре в малкия храм, който е постоянно отворен, са били разхвърляни по пода и извън храма. Затова алармира карловският планинар Димитър Иванов – Митака, който ежедневно обгрижва храма.

Нападението над параклиса „Свети Иван Рилски“ е извършено ден след като вандали нападнали и разбили пенсионерския кът за отдих, наречен Тора Бора, граден също от доброволци от града.
Хулиганите са съсипали кът за хранене с маса и пейки, огнище, както и две табла с алпийски фотографии, подредени от Митака.

Информацията за вандалщината на Кръста и параклиса „Свети Иван Рилски“ и в Тора Бора обиколи светкавично Карлово и изправи на нокти жителите на града. В същото време от полицията заявиха, че в Районното управление официално не е постъпил сигнал.

Няма да оставя тая работа така, ще възстановя знамето, зарече се Митака. Бизнесменът Николай Михайлов, по чиято инициатива е посторен храма, също зяви пред кореспондента на „Марица“, че още в първите дни след Великден щетите ще бъдат възстановени.

Храмът „Свети Иван Рилски“ бе посторен през 2006 година по инициатива на карловския бизнесмен Николай Михайлов. Начинанието бе подкрепено от бизнесмените Любен Белперинов, Ненко Чернооков, Петър Даскалов, скулптора Димитър Рашков.

Параклисът е осветен от Пловдивския митрополит Арсений, който сам изкачи трудния терен и отслужи ритуала. Вече повече от десет години десетки карловци всяка сутрин изминават пътеката от края на града до Кръста и параклиса за релакс, здраве и дълголетие.