Експерти подозират за нишесте в продуктите
Евтиният кашкавал е пълен с вода и сухо мляко. Това показа проверка на Асоциация „Активни потребители“. Тествани са 10 търговски марки кашкавал с по-ниски цени – от 9 до 12 лв./кг., пише „Труд“.
Изследването установило, че при 70% от продуктите има високо водно съдържание. При 7 от 10 марки сухото вещество в кашкавала е по-малко от стойността залегнала в БДС – 56 %, обясняват от асоциацията. Проверката установила още, че при 60 на сто от марките липсва пълна информация на етикета, а там, където има такава декларираните стойности за белтък, мазнини и въглехидрати не са верни.
Съдържанието на мазнини според БДС трябва да е не по-малко от 45% от сухото вещество. При 40% от търговски марки стойностите са по-ниски, показват още лабораторните резултати.
Анализът им показва, че част от мандрите влагат сухо мляко, млечен/суроватъчен белтък вместо сурово прясно мляко. Използването на подобни по-евтини суровини смъква цената на крайния продукт, коментират от асоциацията.
6 от 10 марки с грешни или непълни етикети
Според експертите на асоциацията има съмнение за наличие на нишесте или друг полизахарид в изследваните кашкавали. Те се използват като пълнеж и за задържане на повече вода. Доказателство за наличието им е високият процент въглехидрати в половината от изследваните кашкавали. Нормата за зрял кашкавал е въглехидратите да не надхвърлят 1,5%.
Тестът показва още, че при 2 от 10 марки млечните мазнини са заместени от хидрогенирани растителни такива.
При 80 на сто от проверените продукти степента на зреене на кашкавала, която е ключова за качеството му, е по-ниска от заложената в държавния стандарт – не по-малка от 20%.