Прекратиха търга за най-дългия тунел на „Струма“

34

Агенция „Пътната инфраструктура” (АПИ) e прекратила най-големия строителен търг за изграждането на тунел „Железница“ на автомагастрала „Струма“.

Обществената поръчка е на стойност 250 млн. лв. Процедурата е прекратена с решение на директора на агенцията инж. Пирин Пенчев, който е назначен от служебното правителство. В документа се посочва, че поръчката се спира заради няколко нарушения, пише actualno.com.

В решението за прекратяване пише, че са открити нарушения в документите по търга, които са от януари 2016 –а година. Освен това било открито сгрешено разяснение на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“, свързано със стойността на тунела, която е 250 милиона лева. Сред причините Пенчев да спре търга са още, че в процедурата било позволено офертите, които превишават прогнозната стойност, също да може да се разглеждат, което може да доведе до много висока цена. В хода на процедурата било констатирано, че част от представеното техническо предложение на участник в процедурата липсва, тоест е изчезнало.

В отговор на това бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова изрази възмущение чрез дълъг пост в профила си във Facebook. „С крайно учудване разбирам, че процедурата за тунел „Железница”, като част от лот 3.1. на АМ „Струма” е прекратена. Несериозно и будещи недоумение звучат мотивите на ръководството на АПИ за прекратяване на изключително важния търг за ключовия приоритетен обект, финансиран със средства от ЕК”, написа Павлова.