Похвално! В българска община дават по 500 лв. за второ дете

17
blank
Снимката е илюстративна

За всяко второ новородено или осиновено дете общината в Ценово ще отпуска по 500 лв. Това решиха съветниците на заседанието си днес. Сумата ще се изплаща независимо от дохода на родителите. Единственото условие е двамата родители да имат завършено средно образование и да са жители на общината, съобщава ruse.utre.bg.

Тези средства са извън отпусканите от държавата 250 лв. за първо дете и 600 – за второ.

Общинските съветници единодушно подкрепиха Правилника за отпускане на еднократни финансови помощи за жители на общината. Допълнителна подкрепа могат да получат лица, които се нуждаят от скъпоструващо лечение, за покриване на разходи за погребение, за възстановяване на имущество, унищожено при пожар или природно бедствие.

До една минимална работна заплата ще бъде отделена от бюджета на общината за абитуриенти и ученици в неравностойно положение.

Местните парламентаристи приеха и промяна в бюджетната рамка на общината. По предложение на кмета на Новград Диана Копчева в селото ще бъдат монтирани две автобусни спирки. Докладната записка за определяне на наемната цена и срока за отдаване под наем на общински мери и пасища предизвика бурна дискусия. Според експертната оценка беше предвиден наем от 17 лева на декар със срок за ползване от пет стопански години. Предложението обаче не успя на събере необходимите гласове и беше отхвърлено.