Президнетът Радев и съпругата му се срещнаха с папата

116

Президентът Румен Радев, придружен от съпругата си участваха в юбилейната среща на върха в Рим.

Срещата бележи 60 години от подписването на Римските договори, които положиха основите на Европейския съюз. Шест десетилетия по-късно, пак в италианската столица, беше даден старт на процеса по реформиране на Общността след напускането на Великобритания, предаде NOVA.

В аудиенцията участваха и всички държавни и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз.

Вечният град посрещна лидерите с драконови мерки за сигурност.

Българският президент беше поканен първи да поздрави папата от всички европейски лидери. Светият отец отправи благопожеланията си към целия български народ и заяви, че солидарността и човешката личност са стожерите на европейския проект, пише „Дарик“.

Президентът сподели в профила си във Фейсбук следните впечатления:

„Присъствах на аудиенцията, давана от Н. Св. Папа Франциск на държавните и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС. Тя е посветена на 60-ата годишнина от подписването на Римските договори. #EU60

Признателни сме на Н. Св. Папа Франциск за вниманието, което отделя на България чрез ежегодните аудиенции на български делегации и честването на българските Свети братя Кирил и Методий – съпокровители на Европа.

Светият отец отправи благопожеланията си към целия български народ и заяви, че солидарността и човешката личност са стожерите на европейския проект.“