Кое още ще поскъпне при скок на цената на газа

45

Хлябът и парното ще поскъпнат при евентуален скок на природния газ с близо 30% от 1 април, както предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). „Ако 30% се увеличи цената на газта, около 6-7% ще поскъпне и цената на хляба. Ние реагираме по-късно. Като дойдат сметките ни, чак тогава реагираме, понеже конкуренцията е много жестока в бранша“, каза за „Хоризонт“ председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев, пише kmeta.bg.

Скокът при топлоенергията трябва да е около 20 процента, посочи пък председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев. „При положение че разходите за природен газ в топлофикационните дружества са от порядъка на 60-70%от общите разходи, това означава поне с 18-20% промяна нагоре на цените на топлинната енергия и съответно на комбинираната електрическа“, изчисли той.

Ръст в цената на газа ще доведе и до поскъпване на тока, допълни председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

Индустрията няма да е конкурентна при скок на газа от 30 на сто, каза председателят на Българската федерация на големите енергийни консуматори Константин Стаменов.

„За нас такова поскъпване е шоково. Освен че е много голямо, то е много трудно за преодоляване и ще навреди много на конкурентоспособността ни, а индустрията в България основно работи за износ. Това със сигурност ще влоши картината на нашите продажби. Подобен скок на цената на газа ще се отрази и на обществения доставчик „Булгаргаз“, допълни Стаменов.

В края на месеца Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди цените и ще вземе окончателно решение.