Страшни природни стихии връхлетяха Иран, стотици села са изолирани

51
blank

Пясъчни и снежни бури предизвикаха наводнения в Иран. Лошите метеорологичтни условия в страната нарушават обичайния ритъм на живот на жителите в северната и южната й част, съобщиха местни медии, цитирани от АФП.

В половината от 31 провинции в страната училищатата са затворени – заради снега в северната част и наводненията и пясъчните бури в южната. В Северен Иран снежната покривка на места достигна 2 метра. Изолирани са стотици села в провинциите Кюрдистан Източен Азербайджан и Гилан.

Силни дъждове в южната част на страната предизвикаха наводнения в провинциите Хузестан, Фарс, Керман, Хормозган и Систан и Белуджистан. Мъж на 40 години, който искал да си направи селфи, бил пометен от пороите. Друг загинал при наводненията в провинция Бушехр.

Няколко души са загинали от лавини в северната част на страната през последните две седмици. Артисти протестираха в социалните мрежи, настоявайки правителството да окаже помощ на населението в провинция Хузестан, която е на границата с Ирак. Близо 50 депутати написаха писмо до президента Хасан Рохани да разпореди мерки в подкрепа на пострадалите зони.