Отбелязваме Голяма Задушница преди Великия пост! Днес се раздава на бедни и нуждаещи се

31
blank

В тази събота всички православни християни извършват помен в чест на починалите близки – Голяма Задушница преди Великия пост.

Както името “ Задушница “ показва, това е време за споменаване на душите на мъртвите.

На Задушница се посещават гробовете на близките.

За да се направи помен, се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българският обичай включва и хляб и вино. В по-ново време се добавят дребни сладки и соленки. Помен се извършва на гроба, в черква или у дома. Традиционно на гроба свещеникът извършва парастас, който е по-кратък от панихидата. Житото е знак на възкресението , тъй като по думите на св. ап. Павел житното зърно не би могло да оживее, ако преди всичко не умре.

Виното е знак на кръвта на Исус Христос.

Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците.

Тамянът представлява чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.

Според православния канон неправилно е поставянето на храна на гроба на покойника. Библията отрича това. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета, като по този начин се оскверняват гробовете.

Душата не яде и не пие материална храна. Сладкиши, месо и вино се раздават посред живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се.

Рецепта за варено жито за Задушница:

Преди да се вари, е добре груханото жито да се накисне за 24 часа във вода. На следващия ден се изцежда от водата и се поставя за варене в дълбока тенджера. Водата е нужно да е около 2- 3 пръста над количеството жито. Слага се щипка сол, похлупва се и се оставя на включен слаб котлон за варене. Обичайно 1 час е достатъчен, за да се свари добре житото. Зрънцата трябва да набъбнат и омекнат тогава се преценява, че е готово.

По време на варене се проверява да не се изпари водата (при нужда се долива вряла вода) и житото да загори. Готовото жито се обърква добре с 200 г захар на пясък. Добавят се счукани орехи, настъргана кора лимон, галета (100г). Обърква се добре, похлупва се и се оставя за 1 нощ на хладно място да се овкуси.

На Задушница се раздава, като се разпределя ашурето в купички. Отгоре се поръсва плътно пудра захар. С канелата върху всяка купичка се прави кръст. Така се раздава на Задушница за бог да прости.

Източник: dunavmost.bg