Две порции мазна риба седмично са достатъчни, за да бъдат намалени уврежданията, предизвикани от вредната храна, пише в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.
Затлъстяването пречи на тялото да произвежда достатъчно антитела. Резултатът е, че имунната система е по-податлива на бактерии, вируси и заболявания. Редовното ядене на сьомга, скумрия или сардина може да обърне този ефект. Достатъчни са две порции седмично.
Учените от университета „Джон Мур“ в Ливърпул са тествали потенциални хранителни добавки, за да видят дали могат да неутрализират ефекта от вредната храна. Те оценявали омега-3 мастните киселини и 2-хидроксиолеиновата киселина, която е синтетичен дериват на олеиновата киселина.
Използваните в изследването мишки били със затлъстяване и признаци за оксидативен стрес. Учените са ги разделили на две групи и са им давали една от двете добавки. След осем седмици изследвали далаците им и установили, че и двете добавки намаляват ефекта от затлъстяването върху имунната система.
По-силно действие има 2-хидроксиолеиновата киселина.