Спряха контрабанда на над 20 тона пилешко месо

33
blank

Под ръководството на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари е предотвратен контрабанден внос на над 20 тона пилешко месо

Акцията е проведена от служители на ГДБОП, ГДГП, ГДНП и НАП, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията стартирала на 10 февруари, когато ТИР с полска регистрация се е явил на ГКПП-Оряхово за транзитно преминаване. Той бил натоварен със стока от полско търговско дружество, предназначена за фирма в Косово. Граничният служител се усъмнил в коректността на данните, попълнени в транспортните документи, съпровождащи стоката, и веднага подал информация в Координационния център в ГДБОП.

В хода на предприетите незабавни действия за проследяване на движението на товара, било установено, че превозното средство не е напуснало страната. Веднага били сформирани екипи от служители на ГДБОП, ГД „Национална полиция“ и спецвеното за фискален контрол на Националната агенция за приходите, които под координацията на Междуведомствения център, на 11 февруари открили камиона с пилешко месо на паркинг в близост до Нови Искър.

Шофьорът, полски гражданин, не е представил документи за произход на стоката. На място са извикани за съдействие и служители на СДВР, както и експерти от Българската агенция за безопасност на храните и Агенция „Митници“.
Шофьорът е задържан от полицейските органи, а в ГДНП е образувано досъдебно производство по чл. 242 от НК. Стоката и превозното средство са иззети като веществени доказателства.