По 6 години затвор и глоба от 4000лв. за двама рекетьори

23

Специализираният наказателен съд наложи наказания от по 6 години лишаване от свобода и 4000 лева глоба на две лица за изнудване чрез заплахи и побой, в т.ч. нанасяне на тежка телесна повреда, съобщиха от пресцентъра на съда.

Петров – служител на частната охранителна фирма „VTI“ ООД, и Златко Кънев – бивш служител в същото дружество, са признати за виновни в това, че през 2014 г., без да имат пълномощия да сключват договори от името на дружеството, принуждавали управителка на заведение в Айтос да подпише договор за охрана срещу 240 лв. седмично.

Това ставало със заплахи за тежки последствия за нея, за недопускане на клиенти и затваряне на заведението (престъпление по чл. 213а, ал.2, т.5 във вр. с ал.1). За да докажат намеренията си, двамата подсъдими няколко пъти посещавали заведението с други лица и демонстративно си тръгвали, без да платят направените от тях сметки (две от тях за 516 лв. и за 687.50 лв.).

Кънев е осъден и за побой с бухалка и нанасяне на тежка телесна повреда – загуба на око, на служител от друга охранителна фирма (престъпление по чл. 128 ал.2 във вр. с ал.1 от НК). С тази фирма управителката на заведението сключила договор за охрана, след като отказала на „представителите“ на „VTI“ ООД.

Служителят е бил пребит от Петров в двора на къща в Айтос в съучастие с други неустановени по делото лица, защото подписал договор за охрана на заведението и отказал да го прекрати. Двамата осъдени за рекет имат предишни осъждания. Къневе бил реабилитиран. Решението на Специализирания наказателен съд подлежи на обжалване и протестиране.