Строителен предприемач с нова версия за трагедията в „Ечемишка”

21
blank
Снимка: Lukas Blazek / Shutterstock

Агенция „Пътна инфраструктура“ е предоставила пълния доклад за състоянието на тунелите по републиканската пътна мрежа на регионалния министър. Предстои той да се запознае с резултатите и да ги обяви официално. Междувременно окръжният прокурор на София Наталия Николова заяви, че всички длъжностни лица, без значение бивши или настоящи, които имат каквото и да било отношение към поддръжката и безопасността на тунела „Ечемишка“, ще бъдат разпитани.

Строителният предприемач Юлиян Инджов твърди, че извънгабаритни ТИР-ове масово преминават през тунелите и рушат осветлението и конструкцията, което е една от възможните версии за инцидента в „Ечемишка”, при който загина жена, пише БНТ.

„Коли с извънгабаритен товар непрекъснато нарушаваха правилника за движение по пътищата. Тоест те се движеха с извънгабаритен товар над максимално разрешената височина 4,5 м. Това нанасяше щети на тунела – и на конструкцията, и на лампите”, коментира Инджов.

Той се принудил да монтира рамка със стандартни размери преди тунела, но извънгабаритните ТИР-ове упорито нарушавали забраната.

Според Инджов, корозията не е причина осветителното тяло в „Ечемишка“ да падне в трагичния неделен ден.

„Лично аз преди два дни бях на тунела и трябваше да пратя работници, които да демонтират, и ги попитах колегите, които вече бяха там как върви работата – оказа се, че няма нито едно място, където те са работили, конструкцията да е паднала толкова лесно”, категоричен е инж. Юлиян Инджов.

От регионалното министерство заявиха, че демонтирането на осветлението и ремонтът в тунела са започнали, след приключването на следствените огледи, така че причините за инцидента ще станат ясни. По досъдебното производство за смъртния случай в тунела работят двама следователи от СОП. Разпитани са свидетели на инцидента, братът и племенникът на загиналата, шофьори, подали сигнал на тел. 112.

Наталия Николова, окръжен прокурор на София заяви: „Ще бъдат разпитани всички длъжностни лица, които имат каквото и да било отношение по поддръжката на тунела, по безопасността за преминаване през тунела. Предстои да се изготви комплексна техническа експертиза, но едва след като от прокуратурата получат пълния набор от документи, които са изискали от АПИ”.