Какви трябва да бъдат обезщетенията на потърпевшите от Топлофикация?

26
blank

„Смешно е хората да бъдат обезщетявани за нещо, което не са ползвали. Ако над 48 часа няма топлоподаване, хората могат да търсят неустойка”, заяви в „Събуди се” адвокат Димитър Пелов.

„Два са пътищата, по които могат да тръгнат гражданите. Единият са индивидуалните искове, а другият – колективните. Има обаче четири сериозни ограничения при воденето на исковете. Едно от тях е държавната такса, която е 4% само на първа инстанция. Ако се стигне до още две инстанции, може да стигне до 8%. Друга пречка е, че ищецът трябва да докаже своята финансова обезпеченост”, обясни Димитър Пелов. Адвокатът бе категоричен, че въпреки всички спънки хората трябва да си търсят правата.

„Ако има някой виновен за тази ситуация, то това е кметът на София и председателят на Общинския съвет, защото те назначават ръководството на „Топлофикация София”, заяви политикът Георги Кадиев. „Освен за корупция в дружеството, там изцяло се загуби институционалната памет. Хора, които бяха на средни и високи нива, си заминаха. В момента се правят ремонти на тръби, които са сменяни преди две-три години, а не се сменят топлопроводи, които не са сменяни от 10-15 години. Причината – не знаят какво е сменяно в миналото”, каза още Кадиев.

„Аварията се случва, защото никой не инвестира в системата. А никой не инвестира, защото искат тя да се срути и някой да дойде и да я вземе без пари”, на мнение е той. „У нас всичко се прави без визия за бъдещето. Кърпи се на парче и случаят с „Топлофикация” не е по-различен”, на мнение е общинският съветник Венци Мицов.