Турски сеизмолог: Очаква се силно земетресение в района на Мармара

24
blank

Професор Халук Йозенер, сеизмолог от Института за проучване на земетресенията към обсерваторията „Кандили“ при Босфорския институт, твърди, че следващото силно земетресение се очаква да разтърси района на Мармара, към който спада мегаполисът Истанбул, съобщава novini.bg.

„Следващото силно земетресение, имам предвид такова с магнитуд над 7-ма степен, очакваме, че ще бъде в района на Мармара, за съжаление. Но какво може да направим? Земетресенията са природни явления. Ние нямаме начини да ги предотвратяваме“, казва ученият. В изказване пред участници в конференция, посветена на рисковете във връзка със земните трусове в истанбулския квартал Есенлер, проф. Йозенер заяви още, че Турция е силно земетръсна страна.

„Трябва да бъдем готови, няма да е изненада, ако Истанбул бъде разтърсен и от по-силни земетресения“. Според сеизмолога Анадолският и егейският блок се плъзгат на запад обратно на часовниковата стрелка. „Мнозина сеизмолози вече очакват такива развития. Има много голямо натрупване на енергия. Гражданите също трябва да знаят. Рискът от силно, катастрофално земетресение в Турция, е 80-90 процента. Специално това се отнася за района на Мармара.

Сега учените спорят наведнъж или на части ще има счупване на разломите в Мармара. От това ще зависи и интензитетът на земетресението – 7-ма или над 7-ма степен. Аз съм на мнение, че дали ще се разцепи наведнъж или на части, няма голяма разлика за енергията, която ще се отприщи. Земетресение с магнитуд 7,2 ще нанесе големи поражения в района Мармара. Но кога ще стане това, не мога да кажа“, добави професорът.