След София лоши новини и от Топлофикацията в Бургас

53
blank

Жители на бл. 55 в бургаския ж.к. „Славейков” вече от близо 48 часа нямат парно и топла вода. Спирането е заради сериозна авария в близост до блока, пише Flagman.

„Вече два дни копаят срещу вход 11, но без никакъв резултат. Принудени сме да ходим по домовете на роднини и приятели, за да се изкъпем, а се отопляваме на ток, което в края на месеца ще ни излезе доста солено. Информирайте обществото в каква „европейска” държава живеем”, оплакват се жители на блока.

Това е уведомителната бележка, залепена на входовете на всички засегнати жилищни блокове в района

Христин Илиев – шефът на „Топлофикация Бургас” ЕАД, обясни, че днес цял ден е на мястото на аварията. От сутринта на 7-ми февруари се правят опити да се локализира сериозният проблем, заради която са спрени парното и топлата вода в бл. 55.

„Избила е тръба. Участъкът е много дълъг и се намира под паркинга, където има спрени стотици автомобили. Много е трудно да се локализира точното местоположение на спуканата тръба. Надяваме се с последното разкопаване, което направихме днес, най-накрая да намерим точното място. Самото отстраняване на аварията не е проблем – въпрос на няколко часа е, но теренът е много сложен и трябва да се съобразим с много неща.”, обясни той.

Илиев допълни, че изтича страшно много вода и е невъзможно да се достигне до необходимото налягане. Най-вероятно става въпрос за корозирала тръба, която се е пукнала.

„Тези тръби са много стари. Там са, откакто е строен блокът през 70-те или 80-те години на миналия век. Изглежда едно време никой не е се е съобразявал с нищо. За два дена копаем там вече на четири различни места. Наложи се да разкопаем и една шахта за дъждовни води. Всичко е много хаотично, но се стараем възможно най-бързо да приключим, за да не оставим хората на студено”, разказа от мястото на аварията Илиев.

Той категорично заяви, че до края на днешния ден или в най-лошия случай до утре, аварията ще е локализирана и отстранена, а парното и топлата вода – пуснати.