Домусчиев: Износът на ток е поредната глупост, която ще се отрази на бизнеса

30
blank

„Износът на ток е поредната глупост, която ще се отрази на бизнеса. Цената ще скочи рязко, а ние ще стимулираме чуждите държави. Просто няколко човека с един компютър вкъщи, без хора, живеят на наш гръб. Това е огромният проблем с енергетиката в България. Това каза по БНТ председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

„Зад всички проблеми с язовирите седят търговци на електроенергия“, заяви още бизнесменът.

„Няма как да се реализират големи проекти, докато в България няма адекватен закон. Какъв е проблемът, ако някой иска да построи нещо, да го направи, а не да се занимава държавата. Това е едно публично частно партньорство, което сега не може да се случи. За първи път имаме закон, в който държавата не чака да получава такса, а дава възможност общината да плаща за такава услуга, посочи собственикът на Лудогорец.

Той даде пример със състоянието на затворите.

„Не сме прочели официално мотивите на президента Радев за налагане на вето на Закона за концесиите. Случаят с тунела „Ечемичка“ не е свързан с този проблем. По принцип когато някой иска да строи, изявява желание, прави се конкурс и се бори за поръчката“, обясни Домусчиев.

„В политиката е пълно с хора, които стават министри, а не са работили никъде в реалния свят. Хора, които през живота си не са построили една къщичка за кученца. Няма изчистване от такива хора. Тъкмо си тръгне някой и идва друг със същия манталитет“, изтъкна бизнесменът.

Според него индустрията в България е в малък подем. „В сравнение с Европейския съюз ние имаме приличен ръст. Има безработица, но тя е много ниска – 7 %, това са хора, които не желаят да работят и ли са нискоквалифицирани. Какъв е смисълът да даваме помощи на ромите и те да живеят без да работят. Ние трябва да започнем да внасяме работна ръка. Това е бъдещето, светът се глобализира, един специалист отива там където има работа. Бизнесът в България все още няма тази производителност на труда, която трябва да се достигне“, допълни Домусчиев.

Той призова политиците да не се месят в икономиката, а да се занимават със сигурността, за да може хората да се чувстват спокойни. „Да не ни пречат в енергетиката, за да можем да си вършим професионално работата“, обърна се шефът на КРИБ.

Домусчиев категорично заяви, че ще се противопоставят на изграждането на мегаядрени проекти и „големи шлемове“. „С изграждането на такива проекти се натоварват НЕК и БЕХ и всичко рефлектира върху бизнеса. Ако някой иска да изгражда ядрена централа, нека да намери частни инвеститори. Ако държавата започне да налива милиарди в такива проекти, ние ще се противопоставим категорично и може да организираме протести“, отсече Домусчиев.