Около 70% от работещите българи получават под средната заплата за страната

14

2250 лева е издръжката за 4-членно семейство месечно или това прави по 562 лева на човек. Това показва проучването на КНСБ за издръжката на живот за декември миналата година.

Малко над 5 милиона души живеят с под 563 лева, нужни за нормална издръжка. Бедността остава висока, а близо милион и половина пенсионери получават пенсия под прага на бедността. Под 200 лева пенсия получават 40% от пенсионерите в страната.

Около 70% от работещите българи получават под средната заплата за страната. 10% са високоплатените работници в държавата, пише news.bg.

България устойчиво е в дефлация, отчете още президентът на КНСБ Пламен Димитров. Това оказва негативно влияние върху потреблението и икономическия растеж. И в последното тримесечие на 2016 има спад в потреблението.

Макар и с 50 000 да са намалели безработните, 62,2% са трайно безработните в страната. Всеки четвърти безработен е младеж межди 15-29 години, сочи анализът на синдикатите.

С 0,7% са поскъпнали хранителните продукти като цяло. Захарта е скочила с 2,5%, сирената са поскъпнали с 0,9%, яйцата с 3,6%.

Няма видимо подобрение на благосъстоянието на българите, притеснен е Пламен Димитров.

Около 1/3 от работещите българи се намират в София. В столицата заплатите са с 35% по-високи от средната работна заплата за страната.

Синдикатите са направили анализ къде сме спрямо румънците. За 10 години в ЕС с 36% е поскъпнал животът у нас. С 61% е скочила заплатата. С над 70% обаче са скочили някои хранителни продукти, с над 80% алкохолът и тютюна. Румънците са много по-добре от нас, сочи анализът на КНСБ.
С 1,4% за десет години е по-висока минималната заплата в северната ни съседка. С 13% на годишна база расте заплатата в Румъния.

Северната ни съседка ни изпреварва по редица показатели, а Димитров бе критичен – „Нещо не е в ред щом с 40% са по-високи доходите в Румъния.“

Увеличението на доходите няма алтернатива, категоричен бе Пламен Димитров и подчерта, че синдикатите настояват за нова политика по доходите. Поне 15% ръст на доходите на годишна база ни е нужен, според президента на КНСБ.