Пет години по-късно: Виновник за потопа в Бисер няма (ВИДЕО)

49

Дни преди годишнината разследването е спряно и местните жители не вярват, че виновникът ще бъде намерен и наказан

Пет години след наводнението в Бисер, отнело живота на 10 души, вече никой не вярва, че виновникът за трагедията ще бъде открит и наказан. Причината е, че дни преди годишнината разследването беше спряно, писа Бтв.

На 6 февруари 2012 г. се къса стената на язовир „Иваново“. Бисер е на пътя на водата. Властта знае, но не евакуира хората. В 8:10 ч. сутринта времето спира. Селото е удавено.

Само в Бисер потопът почерня шест семейства, 56 остават без къщи.

„Чакайки смъртта, прощаваш на всички, на които не си простил“, казва една от потърпевшите.

„На един удавен човек дадоха 10 хил. лева. Един човешки живот… той няма цена“, казва друг от жителите на Бисер – Стойчо Димов.

Започва разследване. Селото е засипано с помощи от цялата страна.

„Пристигаха от цяла България, това го разбрахме, ама къде отидоха? Искаш нещо, отговарят ти: „За тебе, бабо, няма. И това е“, разказва Слава Генева.

Втора прокуратура поема случая. Търси се собственикът на язовира убиец. Едни казват, че са военните, други – общината. Според местните просто си прехвърлят топката един на друг.

И военните разследват.

От прокуратурата не потвърждават дали наистина собственик на язовира убиец е Министерството на отбраната. Не казват и има ли вина тогавашната администрация на Харманли, че не евакуирала хората. Официално разследването е спряно, заради трима свидетели, издирвани за разпит, и изпратено на Върховната касационна прокуратура.

Междувременно в селото се строят нови къщи с пари от дарения. Но събраното не стига за всички.

„Защо не ги направиха на всичките по равно? Крадат чедо, крадат“, обяснява Слава Генева.