Важно за шофьорите в София: Въвеждат нови ограничение

24

Дизелови автомобили, които се движат в София без катализатори, ще бъдат спирани от движение.

Столичната община започва проверки с Пътна полиция и Държавната автомобилна инспекция на нивата на вредните емисии от автомобилите. Те ще се правят от мобилна лаборатория на Пътна полиция, съобщи във фейсбук кметът Йорданка Фандъкова, предава dunavmost.bg.

Със служебния министър на транспорта Христо Алексиев вече се работело за затягане на контрола над пунктовете за технически прегледи и регистрацията на автомобили. Често катализаторите се режели, вместо да се подменят, след като им мине срокът. Това е една от мерките, с които общината ще опита да намали вредните емисии във въздуха. Започват и проверки за горене на гуми в някои квартали.

“Най-важното е да се въведат национални стандарти за горива, които се ползват за отопление. Това значи да се забрани продажбата на дърва за отопление с висока влажност и на въглища с високи нива на сяра и пепел”, пише Фандъкова. Подготвя се и доклад до СОС да се ограничава движението на автомобили в София при трайно високи нива на фините прахови частици и в тези дни да има безплатен градски транспорт.

„За всички мерки е нужно съдействието на различни институции, а най-важна е подкрепата от гражданите, защото ефективните действия, които дават резултат, изискват ограничения“, казва Фандъкова.