Бизнесмен вдига 130-метров небостъргач в пловдивски квартал

57

Ливански бизнесмен вдига първия небостъргач в Пловдив. Две кули – от 95 и от 130 метра – се планират в свободния парцел до едно от големите кръстовища в квартал „Тракия”, точно до магазина на Декатлон и Lidl, съобщава „Марица“.

Проектът излиза от „Архитектурно дизайнерско студио” на арх. Георги Стоянов, но концепцията е на ливанците от „Раби Брейди Архитектс“, уточняват от бюрото. От там разкриха намеренията на предприемача, който все още проучва какви височини и обеми са най-подходящи.

Архитектите показаха проекта и своето обемно-устройствено проучване на Експертен съвет в Общината. Работното име на комплекса е „Тракия скай“.

Инвестицията е на утвърдена българска фирма, чиито собственик е от ливански произход, стана ясно на заседанието. Предприемачът има бизнес у нас от близо 20 години и се оказва изкушен от надпреварата във високото строителство.

Когато започнали първите проучвания, най-високата сграда у нас е софийският офис билдинг „Капитал Форд” – тя е висока цели 126 метра. Амбицията на местния бизнесмен обаче е да построи още по-висока.
Междувременно в столицата се появиха проекти за 200 метрови, но така или иначе с нашите 130 метра, можем да претендираме за най-високата жилищна сграда в България, каза при представянето на проекта арх. Г. Стоянов.

Теренът от 6 декара е собственост на предприемача, а когато бъдат построени новите билдинги ще се виждат добре от Колодрума, от надлез Родопи, от хотел SPS и от Скобелева майка, като така ще маркират своеобразния център на квартала.

Двете кули се издигат върху общ постамент и в тях ще има около 100 луксозни апартамента – всеки по над 300 квадрата. В по-високата сграда (130 метра) има по два апартамента на етаж, в другата (95 метра) – по един.

За да стигне до апартаментите, посетителят първо ще влиза в луксозно лоби и рецепция. Не е изключено в хода на строежа да се изградят топли връзки между двете сгради.

В духа на новото еко строителство, те могат да се превърнат във своебразни “висящи” зелени градини, както вече се прави на много места по света.

На две подземни нива се планират места за около 250 коли, така паркирането в комплекса ще е подсигурено по две и половина.

“В Пловдив има глад на луксозни жилища и те ще са ориентирани към бъдещи ползватели – хора с възможности за висок стандарт”, уточни архитектът.

В комплекса ще се влиза от ул. “Шипка” и от бул. “Освобождение”, а на нивото на терена е планиран още един паркинг – за външни посетители.