В кои столични квартали въздухът е най-мръсен?

0
blank

„Столичните квартали с най-мръсен въздух са „Павлово” и „Хиподрума”. В 8:30 часа сутринта стойностите на фини прахови частици във въздуха в „Павлово” са 58 микрограма на кубичен метър”, заяви за „Здравей, България” Валери Серафимов, директор на дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда”.

По думите му причина за замърсяването е както битовото отопление, така и автомобилното движение. Сред замърсителите е и опесъчаването и осоляването на булевардите в зимния период.

„Видин е с най-замърсен въздух. Битовото отопление с въглища и дърва е основен фактор на замърсяване. Правили сме замервания както през лятото, така и през зимата. И през летния период състоянието на въздуха не е така лошо”, обясни Серафимов.

„Разработва се програма за управление на качеството на въздуха 2016-2020 година. В настоящата програма сме разработили конкретни мерки. На база на метеорологичните условия вече ще имаме 48 часа напред прогноза дали да очакваме увеличаване на фините прахови частици”, коментира Йоана Христова,зам.-кмет по екология към Столична община.

реклама

реклама