Община Пловдив се готви да продаде 98 свои имота тази година. Вижте колко се очаква да спечели от сделките

54

Община Пловдив се готви да продаде на явен търг тази година 98 свои имота и да спечели от сделките 5 млн. лева. Подробният списък на терените и сгради, извадени на тезгяха, е посочен в програмата за управление и разпореждане на общинската собственост. Тя ще се обсъжда на сесията в четвъртък, преди да се гласува бюджетът. Администрацията се надява да вкара в градската хазна от наеми, продажби и концесии 8 407 320 лева, пише „Марица“.

Най-много имоти, набелязани за продажба с явно наддаване, се намират в район „Централен”. Те са със сравнително малка площ между 200 и 600 кв. метра и са предназначени за жилищно или офис застрояване. Отново в програмата е включен някогашният ТЕЛК на ул. „Сергей Румянцев” 4 с площ 649 кв. метра ведно със сгради. Имотът се намира до жп линията и неуспешно беше предлаган преди повече от 10 години за приватизация, след това – на търг, докато сградите не се разрушиха и не се превърнаха в руини.

Един от имотите в „Северен”, който ще се разиграва на търг, е теренът с площ 831 кв. метра на ул. „Добродол”, където доскоро беше известният ресторант „Веселото село”. В края на миналата година изоставената постройка беше съборена. В „Източен” ще се продават 4362 кв. метра в карето между ул. „Богомил”, „Варшава”, „Месемврия” и „Ст. Шишков”. Най-големите по площ терени, набелязани за продан, са в „Тракия”. На ул. „Цар Симеон” ще се продават 18 561 кв. метра, на ул. „Шипка” 15 – близо 16 дка. Оценките ще се изготвят, след като се гласува програмата, и пак ще влизат за одобрение в местния парламент.

Общината отново се надява да намери концесионери за стадион „Локомотив” и „Пловдив”. Процедурите ще бъдат задействани, след като се появят кандидати. По същия начин, ако има мераклии, конкурси за концесия ще се подготвят за базата за гребане и спортното игрище в „Южен” на ул. „Стефан Стамболов” и „Георги Икономов”. От двадесетина договора за вече учредените концесия в бюджета се очакват 1,3 млн. лева приходи.

Само 40 общински жилища са планирани за продажба на техните наематели. Общо „Жилфонд” разполага с 3650 квартири. По-голямата част от тях – 1952 апартамента – се намират в район „Източен” и най-вече в „Столипиново” на ул. „Сокол”, „Батак”, „Крайна”, „Крайречна”. За една година от наеми общината разчита да получи 1,4 млн. лева. Два пъти повече са натрупаните дългове на наемателите, предимно от „Столипиново”.

Дълъг е списъкът на имотите, включени в програмата за отчуждаване. За разширението на западното платно на бул. „Васил Априлов” общината трябва да изкупи 15 къщи и парцела, за изграждане на подлез „Модър – Царевец” – 20 имота на ул. „Модър”, а за разширение на бул. „Северен” – 11.