„Какво правим“, ако КАТ ни вземе регистрационните номера

53

Имаме право да преместим автомобила си до 12 часа след наказанието

Над 30 коли са спрени от движение само за денонощие, по силата на действащите вече промени в пътния закон. Най-много санкции са наложени в София, Пловдив и Варна, съобщи Бтв.

Най-често в последните дни табели са били сваляни при шофиране след употреба на алкохол и заради отказ от проба. След отнемането на номерата част от колите бяха буквално изоставяни на пътя. Така, например, вече три дни в столицата като паметник стои кола от Видин. Ако пробите, дадени от собственика й в събота, покажат, че количеството алкохол е било в нормите, санкцията пада моментално.

„Ако на уреда покаже над 0,5 промила, а на медицинско изследване пробата е под 0,5, табелите ще бъдат върнати на гражданите и регистрацията ще бъде възстановена”, обясни началникът на Пътната полиция Бойко Рановски.

Оказва се, че законът позволява шофьорът да премести колата без табела до 12 часа след наказанието – на база на документа, че номерата са отнети със съставяне на акт.

В други случаи автомобилите остават „на трупчета” заради пияни шофьори, които обаче не са собственици. Тогава колата се спира от движение за месец.