Последната реч на Плевнелиев като президент и какво каза Радев при смяната на караула (ВИДЕО)

61

„Изпълних обещанията си. Като президент не сбърках в големите неща. В политиката е важно не как влизаш, а как излизаш. Тръгвам си с високо вдигната глава”, заяви Росен Плевнелиев в последната си реч като президент.

„Хубавото на демокрацията е, че всеки получава своя шанс. Бях министър, бях президент. Работих посветено и всеотдайно за бъдещето на страната ни. Властта за мен не беше цел, а средство да бъдеш полезен на народа си.

Търсих не рейтинга, а смисъла. Служих на истината, посочвах проблемите. Посветих се на обществото, ще продължа да го правя и занапред”, каза още Плевнелиев, предаде Нова ТВ.

„Ще бъда президент на всички български граждани, президент на диалога и сътрудничестовото”. Това каза новият президент Румен Радев при смяната на караула.

„Нека заедно градим едно по-справедливо общество, оснонвано на свободата и толерантността”, призова той.

По думите му днешната церемония има своя дълбок смисъл – „тя е израз на надежда за промяна, която всички очакваме. Но тя е израз и на приемственост, без която няма как да се гради държавност”.

„Днес сме събрани на свято за България място – на такова място човек най-ясно осъзнава отговорността да застане начело на държава, отстоявала своята свобода и бъдеще.

За последните три десетилетия България измина сложен път, разпиляхме енергия, загубихме време, но неотклонно следвахме посоката си – част от Обединена Европа”, каза още той.