Напитки и храни, от които зъбите пожълтяват

216

Кои са любимите ви храни и напитки? Знаете ли, че голяма част от тях оцветяват зъбите ни и в резултат те губят своята белота?

Усмихнатите хора винаги са по-приветливи, по-добре посрещани, успешни и щастливи. Красивата усмивка е много важна, затова е важно да полагаме ежедневни грижи за нея. На пазара се предлагат какви ли не избелващи пасти за зъби, води за уста, които подобряват цвета на зъбите.

Избелване може да си направите и при вашия стоматолог. Каквото и да правите с цел постигане на бяла усмивка, от ключово значение е след това какво и колко често консумирате.

Ето от кои храни и напитки зъбите пожълтяват:

Кафе
Всички пием кафе, и то почти всеки ден. Може би сте забелязали, че кафето оставя доста неприятни петна върху дрехите ви. Същото се случва и със зъбите. Освен това, зъбите потъмнели от кафе се почистват много по-трудно от повечето други оцветявания. Освен петната, кафетоулеснява образуването на зъбна плака и по този начин по-лесно се захващат бактерии за тях.

Вино
Независимо дали става въпрос за червено или бяло вино, и двете напитки са „заплаха“ за белотата на вашата усмивка. Виното е богато на танини. Колкото повече танини има в него, толкова по-наситен е цветът му. Танините придават жълтеникав оттенък на зъбния емайл.

Цигари
Освен директната вреда за здравето, пушенето води и до пожълтяване на зъбите. Никотинът  и катраните полепват по зъбите и оставя усмивката ви на петна, които се махат изключително трудно.

Пресни сокове
Сок от червена боровинка, цвекло, цитрусови плодове, моркови… Всички те са полезни за здравето. За да запазите белотата на усмивката си е препоръчително да ги консумирате със сламка, тъй като зъбите бързо пожълтяват след тяхната консумация.

Тъмни газирани напитки и разтворими витамини
Тъмните газирани напитки като кола, както и разтворимите витамини са сред най-често приеманите напитки. За жалост, те също причиняват пожълтяване на зъбите. Консумирайте ги със сламка или намалете техния прием.

Соев сос
Честата консумация на соев сос ще е причина да се срещате по-често с вашия стоматолог. Колкото е вкусен, толкова е и вреден за белотата на зъбите

Къри
Ястията с къри са чудесни, но интензивният жълто-оранжев цвят на подправката е причина за пожълтяването на зъбите. Ето защо веднага след консумацията на ястия с къри е добре да измиете зъбите си.

Доматен сос
Доматеният сос, лютениците, кетчупът, попадат в списъка на храните, от които зъбите пожълтяват. За да намалите риска от нежелано оцветяване, не ги консумирайте често или веднага след консумацията им измийте зъбите си.

Боровинки
Боровинките също са полезни за здравето и е препоръчително да ги хапваме по-често. Но тяхната консумация също оцветява зъбите. Затова ги добавяйте към смутита, шейкове и веднага след консумацията им изплакнете устата си с вода.