Днес Румен Радев встъпва в длъжност

27

Преди обяд ще се проведат редица церемонии в присъствието на премиера и министрите в оставка, председателя на парламента, „тримата големи“ в съдебната система, двамата предишни президенти и още много официални лица.

Началото е в 10:45 на площад „Свети Александър Невски“, където представителни части на Българската армия ще чакат президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, предаде Нова ТВ.

Три минути след тях – по протокол – ще пристигне Росен Плевнелиев, съпроводен от командира на Националната гвардейска част. Радев и Плевнелиев ще произнесат кратки речи, след които 21 салюта ще отбележат смяната на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили.

Ще бъде отслужена литургия, 20 минути по-късно държавният глава Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова ще посрещнат Румен Радев и Илияна Йотова в президентската институция.

От столичната полиция съобщиха, че всеки гражданин, който иска да наблюдава отблизо тържественото предаване на почетния караул, трябва да бъде на площада най-късно в 10,15 часа. Ще се преминава през два пропускателни пункта.

Снимка: БГНЕС