Вдигнаха блокадата на ТЕЦ „Бобов дол”

59

Блокадата на ТЕЦ „Бобов дол”, наложена от съкратените от рудник „Бабино” миньори, бе вдигната към 16 ч. днес след споразумение с ръководството на рудника, информира БГНЕС.

Припомняме, че съкратените от рудник „Бабино” миньори блокираха днес за 6 часа достъпа на камионите превозващи въглища за ТЕЦ-а, казаха, че няма да се отстъпят, докато не получат обезщетенията си накуп.

При протестиращите миньори пристигна омбудсмана Мая Манолова, която каза, че преговори се водят с взаимни отстъпки. След преговори с ръководството на „Въгледобив-бобов дол”, бе договорено споразумение за изплащане на дължимото на всички съкратени миньори от „Бабино”.

Според него, закъснелите обезщетения на миньорите от Бобов дол ще бъдат изплатени в три пъти по-кратък срок от първоначалното споразумение, предлагано от „Въгледобив – Бобов дол“.

Изплащанията на дължимите суми ще бъдат на четири транша, а не на шест, при това в по-кратък срок – за два месеца, вместо за половин година. Първият е още в понеделник, 23 януари, вторият – 10 февруари, третият – 28 февруари, а окончателният срок за превеждане на всичко дължимо е 15 март тази година.

Ако в понеделник не започне изплащането на първия транш, миньорите веднага ще внесат в община Бобов дол искане за протест, който ще бъде безсрочен.