Хванаха румънец, откраднал диаманти на стойност 5,5 милиона евро от бижутерски магазин в Париж

82

Румънец, заподозрян, че е откраднал бижута и диаманти на стойност 5,5 милиона евро пред очите на продавачите в бижутерски магазин в Париж в края на декември, е бил задържан в Румъния, предаде АФП, като се позовава на съдебен източник, цитират БНР.

Крадецът, който се представил като „експерт по бижута“, е бил приет за среща на 30 декември в частния шоурум на швейцарски бижутер на улица „Боети“ в 8-и район на Париж.

Той проявил интерес към „два нешлифовани диаманта и два пръстена с диаманти“, които продавачът веднага му показал в ковчежето, в което били поставени, посочва румънската прокуратура, разследваща организираната престъпност.

Но „след като дал вид, че разглежда тези бижута, заподозреният върнал на продавача подобно ковчеже, открадвайки оригиналното“ под носа на присъстващите, според прокуратурата.

Бижутерът си дал сметка за кражбата едва следобед.

Заподозреният Джордже Плоскару на 42 години е задържан в събота в Плоещ, на 60 километра северно от Букурещ, уточни прокуратурата, потвърждавайки информация на френския в.“Паризиен“.

Според разследващите заподозреният разделил поравно плячката с двама сръбски граждани, за които румънските прокурори не разполагат с информация.

След това той продал нешлифования диамант, който останал у него, на израелски граждани и се опитал да продаде пръстена на един белгиец и на един израелски гражданин, но сделката се провалила. Пръстенът бил открит при обиск в Букурещ.

Разследването е насочено също срещу други седем румънски граждани, заподозрени за укриване, единият от които е поставен под съдебен контрол, заяви за АФП говорителката на румънската прокуратура, разследваща организираната престъпност, Михаела Пориме.

В началото на ноември апелативният съд в Букурещ осъди на 24 години строг затвор шефа на румънска престъпна група, заподозряна за кражби на бижута на стойност 8,5 милиона евро в продължение на години.