Румен Радев полага клетва на 19 януари! Вижте кои са възможните кандидати за министри за служебния кабинет

61
blank

Новоизбраният президент Румен Радев и вицето му Илияна Йотова най-вероятно ще положат клетва пред Народното събрание на 19 януари – три дни преди официалния край на мандата на действашия държавен глава Росен Плевнелиев, научи Клуб Z от източници в парламента. Причината е, че датата на встъпването в длъжност на новата президентска двойка – 22 януари, е неделя. За тогава е планирано тържественото предаване на властта на „Дондуков“ 2 между двамата президенти.

Очаква се на 19 януари Радев да произнесе и реч пред депутатите. Дали в нея ще каже датата, на която ще разпусне Народното събрание и ще обяви екипа на служебното правителство, което ще подготвя предсрочните парламентарни избори обаче още не е ясно, твърдят запознати. Преговорите кои ще са министрите продължават. Засега най-вероятното име за служебен премиер е това на проф. Огнян Герджиков, въпреки че близки до обкръжението на Радев твърдят, че „всичко е предпоследно“ и повече яснота се очаква най-рано идната седмица.

Вероятно сред служебните министри ще има кадри, които ще са и част от президентския екип на Радев. Така например за поста в правосъдното министерство се върти името на професор Емилия Друмева – специалист по конституционно право. Според запознати тя е поканена и за секретар по юридическите въпроси на държавния глава.

Няколко варианта за служебен дипломат №1 се въртят в политическите кулоари, докато тече реденето на кабинета. Сред тях са това на дипломата Любомир Кючуков – бивш зам.-министър и посланик в Лондон, а в момента – директор на Института за икономика и международни отношения. За МВнР обаче има и друг вариант – Гергана Паси – също бивш зам.-министър на външните работи, а след това и министър по европейските въпроси в кабинета „Станишев“, след като предшественичката ѝ на този пост Меглена Кунева е излъчена за еврокомисар от кабинета „Станишев“. Г-жа Паси обаче можело да поеме отново и европейската тематика в служебния кабинет.
Почти сигурно е и името на бъдешия финансист №1 в правителството на Радев – бюджетарят на републиката по време на поредица от кабинети и зам.-министър на финансите от години Кирил Ананиев.

Най-малко са слуховете кой ще поеме силовите ведомства – МВР и отбраната. Според Клуб Z още на първата среща между Плевнелиев и Радев, когато последният още не беше отказал категорично варианта двамата президенти заедно да одобрят екипа на служебното правителство, новоизбраният държавен глава е заявил, че премиерският пост и този в МВР са най-важните, тъй като служебните правителства имат за основна задача организацията на предсрочния вот. Кой ще поеме поста в екипа на Радев обаче засега се пази в тайна. Завъртя се името на Богомир Бонев, но според близки до преговорите това е малко вероятно. Появи се името на бившия шеф на вътрешната комисия в парламента и водач в НДСВ – юристът Минчо Спасов. На президентския вот той бе кандидатът за вице на Татяна Дончева. Участието в служебно правителство обаче би значело неучастие в предсрочните парламентарни избори, затова и тази номинация засега не се потвърждава. За мястото из медиите се появи и името на Николай Радулов. Не било никак изключено ген. Радев да заложи на човек с политически или професионален опит от системата на МВР.

Интересни варианти се чуват и за поста министър на отбраната. Сред тях е това на ген. Михо Михов – в момента депутат от АБВ, а преди това началник на ВВС и Генщаба – тоест човек, който е работил години наред с Радев в качеството му на високопоставен военен от ВВС и пилот. Това обаче отново би значело, че Михов няма са участва отново в парламентарни избори. Върти се и слух, че бившият военен министър Николай Цонев, срещу когото се водеха дела, но бе оправдан по всички обвинения, може да поеме „служебно“ отбраната, но и за това няма отникъде потвърждение до момента.

Почти сигурно е, че регионален служебен министър и член на екипа на бъдещия президент ще е Николай Копринков, бивш кмет на с. Труд и член на Инициативния комитет за издигането на Румен Радев за държавен глава, твърдят запознати. Според източниците ни за регионалното министерство е бил канен и бившият министър в кабинета „Сакскобургготски“ и бивш кмет на Благоевград Костадин Паскалев.
Засега нищо не се чува за ресорите енергетика, икономика, земеделие, екология, транспорт.

За спорта се въртят трима души – най-добрият ни гимнастик и многократен шампион Йордан Йовчев, олимпийският шампион по стрелба Таню Киряков, който е и в инициативния коминет за издигане на Радев за президент, Весела Лечева.
Двама журналисти са почти сигурните кадри в екипа на Радев като президент – Елена Йончева и Иво Христов. Очаква се дамата да поеме медийните дела на държавния глава след 22 януари, а Христов да застане начело на кабинета на президента.

Към екипа на „Дондуков“ 2 вероятно ще се присъедини и Деница Златева – тя работеше активно в кампанията за Радев, беше депутат от левицата, занимаваше се с международната дейност в БСП и владее 4 чужди езика – английски, немски, руски и испански.