Ако сме поканили гости в новогодишната вечер, е хубаво да си припомним няколко златни неизменни правила, които често забравяме или умишлено пренебрегваме, а не бива. Още повече, когато подреждаме празничната трапеза за Нова година, цитирано от ladyzone.
• Празничната трапеза ще бъде по-уютна, ако покривките и салфетките на масата са в по-топли цветове – оранжево, жълто, червено, по възможност памучни или ленени.
• Задължителните свещи или свещници трябва да бъдат ниски, за да не възпрепятстват визуалния контакт между сътрапезниците.
• Това се отнася и за вазите с цветя на масата.
• Питиетата – вина и други алкохолни напитки, с изключение на шампанското, се сервират в специални гарафи.
• Да не забравяме и старото правило напитките винаги да се сервират преди храната.
• Да поднасяме следващата напитка, едва след като сме отсервирали чашите от предишната.
• Още едно важно правило е да не забравяме за паузите между отделните ястия.
• Атмосферата на празника ще бъде още по-непринудена, ако хлябът или питата са домашни, приготвени от домакинята.
• Хубаво е, ако има възможност, аперитивът да бъде поднесен на по-малка отделна масичка заедно със съответните мезета – ядки, салати, малки хапки с хайвер и сьомга например. Той се поднася на гостите за „добре дошли“.
• Бихме могли много приятно да изненадаме гостите си, ако до всяка чинийка поставим малко, но изящно опаковано подаръче или листче с пожелание или късметче.
• И накрая една стара, но винаги свежа и ефектна идея. Най-лесно ще превърнете новогодишния купон в щура веселба, ако си спретнете пъстър карнавал.
Весело и щастливо посрещане!