Може ли България да си върне инвестициите от АЕЦ „Белене“? Електроцентралата вече има цена!

32

Очаква се да бъде направена приватизация на АЕЦ „Белене“, от която да последва възвръщаемост на всички вложени средства в проекта. Освен от Китайската индустриална банка интерес към проекта има още от САЩ и Турция. Това обяви бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Николов. По думите му решението на казуса е да се направи приватизация с дружество, което ще вземе всички активи и пасиви, съобщава ПИК.

„Това е един вид прозрачност, а когато има преговорен процес винаги остава съмнение за нещо скрито. Банката е приела условията, които ще бъдат заложени в приватизационния процес. В балансовата стойност ще влязат всички пари, които са дадени за площадката и цялото оборудване“, поясни депутатът.

Зам.-председателят на Комисията по енергетика в НС посочи, че печалбата за държавата ни е, че тя ще има актив от косвената дейност на една атомна централа. Очаква се 30% от произвежданото оборудване да бъде възложено на български фирми.

„След решението на Арбитражния съд вече имаме цена на АЕЦ „Белене“, преди това не я знаехме. Всеки инвеститор вече може да си направи сметка дали да инвестира в този проект“, каза още Валентин Николов.

Той припомни, че Министерският съвет е възложил на енергийния министър да изготви икономико-технически анализи. Вече е проведена среща и с учени от БАН. След три месеца трябва да се вземе решение и да се изготви проект за приватизация. До края на 2017 г. се очаква развръзка по казуса.