С кои храни поглъщаме най-много ГМО?

35

Основно в соеви и царевични продукти се откриват ГМО съставки на храните у нас. Всички видове са разрешени в рамките на ЕС и в допустимото количество. Изключение правят два случая. Единият са детски храни, в които изобщо е забранено да бъдат влагани ГМО съставки, а другият е соево зърно, внос от Украйна.

При случая с детските храни става въпрос за адаптирано мляко, което е спряно и унищожено. Било е внос от Германия, каза Камен Николов, от Агенцията по безопасност на храните, по БТВ. По случая със соята от Украйна производителят е глобен с 1000 лева. „Така е по стария закон, новият закон предвижда 10-кратно увеличение на санкцията”, уточни Николов.

Екологът Ивайло Попов от сдружение „За Земята” изтъкна, че Агенцията по безопасност на храните до 2013 г. не е откривала ГМО, такива са открити през 2014 и 2015 г.

Царевица и соя са и основните продукти, които се изследват за остатъци от ГМО. Тестът е сложен и отнема време, а пробата трябва да е във вид на прах.

В лабораторията на Столичната здравна инспекция се изследват преработени продукти, предназначени за крайния потребител. За генномодифицирани организми са тествани пуканки, кренвирши, малотрайни колбаси, майонеза.

По думите на Диана Налбантова от лабораторията положителни резултати – над 0.9%, са откривани при царевица и соя, внос от САЩ. „Там намерихме към 5% в единия продукт и 4,9% във втория продукт”, поясни тя.

„Въпреки многобройните изследвания, доклади, статии няма доказателства за друго, освен за алергичния ефект, който могат да предизвикат генномодифицираните организми”, уточни експертът.

В част от колбасите, шоколадите и десертите се влага соя или соев лецитин, който може да има остатъци от ГМО. Царевицата за пуканки също може да е модифицирана . В нередки случаи тя е внос именно от САЩ, където ГМО пазарът е много по-отворен. В готовите храни обаче замърсяванията се хващат много по-трудно, признават от лабораторията.

Дали такива продукти трябва да бъдат унищожени и спрени, решават от Агенцията по безопасност на храните. Това е контролният орган, който следи за чистота на пазара.