Не пуснаха Сергей Станишев на посещение при арестуван прокюрдски лидер (СНИМКА)

160

Турските власти не допуснаха делегация от местни парламентаристи и евродепутати, включително лидерът на ПЕС Сергей Станишев, да посетят арестувания лидер на основната прокюрдска партия Селяхатин Демирташ. Новината бе съобщена лично от лидера на ПЕС в социалните мрежи, пише Novini.bg.

Делегацията от Партията на европейските социалисти пожелала да се види с лидера на партията, но турската жандармерия е блокирала пътя към затвора, по тази причина евродепутатите са дали импровизирана пресконференция на пътя.

В затвора били допуснати единствено адвокатите на Демирташ.

Лидерът на НДП е един от десетимата депутати от партията, които бяха арестувани в началото на месеца. Те са обвинени в членство или насърчаване дейността на забранената от закона Кюрдска работническа партия.

stanishev
Снимка: Novini.bg

„Днес сме тук пред затвора в Одрин, за да изразим своята солидарност и политическа подкрепа за Селахатин Демирташ. Осъждаме опита на управляващите да извадят Демократичната партия на народите от нормалния политически живот на Турция. Ние сме приятели на Турция и искаме тя да е мирна, спокойна, демократична и стабилна. Но сме тежко загрижени, че след опита за преврат управляващите използват повода за смазване на партии, медии и на инакомислещите“, заяви пред медиите българският евродепутат Сергей Станишев.

„Той не е изоставен, той не е сам, нашето политическо семейство е солидарно с него. Няма да има компромис“ по политическите критерии, които Турция трябва да изпълни по пътя си към Евросъюза.

Междувременно турските власти са уволнили още 15 хил. държавни служители, военни, полицаи и други чиновници и са закрили над 500 институции заради предполагаеми връзки с неуспешния опит за преврат през юли месец. Анкара и Брюксел са в обтегнати взаимоотношения – Европейският парламент ще обсъжда потенциалното замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз.